Evlilik yüzüğü her zaman aşkın, romantizmin ve bağlılığın simgesi olmuştur. Yüzlerce yıl önce bu yüzüğün kökleri atılmıştır ve kendine has bir anlamı ile evliliğin ve evlilik töreninin ayrılmaz parçası haline gelmiştir. Bu yazıda bu yüzüğün kısaca tarihçesine bakılacaktır.
Alyans Kullanımı Nerede Başladı?
Evlilik yüzüğünün tarihçesi insan uygarlığının ortaya çıkmasıyla anılan bölgede, yani Mısır’da olmak üzere beklediğimizden biraz daha geride başlamıştır. 4000 yılına kadar eski Mısırlıların evlilik yüzüğü takas ettiğini gösteren arkeolojik kanıtlar bulunmaktadır. Modern alyans geleneklerine kıyasla bazı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Birincisi, yüzükler muhtemelen metaller ve nadir değerli taşlardan ziyade sazlardan, deriden, kemikten veya benzeri malzemelerden yapılmıştır.
Bununla birlikte, oldukça açık benzerlikler de vardır. Yüzüğü sol elin dördüncü parmağına, yani yüzük parmağına takma geleneği Mısır'da ortaya çıkmıştır. Çift alyans sembolizmi tutarlı kalmıştır. Bir halka bir dairedir. Bu halka döngüsel olduğu için hiç bitmeyen ilişkiyi, sevgiyi ve bağlılığı ifade etmiştir. Yüzyıllar önce, Mısır firavunları sonsuzluğu temsil eden yüzükleri kullanmaya başladılar. O zamanlar metal, kemik ve kamış gibi çeşitli malzemelerden yüzükler yapılırdı. Mısırlıların güneşe ve aya tapması nedeniyle yüzüğün yuvarlak olması arasında bir ilişki vardır. Hem de şekilleri ve daireleri nedeniyle, yüzükler bir sonsuzluğun temsili olarak kabul ediliyordu. Ayrıca halkaların açık alanının bilinmeyene açılan bir kapı olduğuna inanırlardı.
Aşk söz konusu olduğunda, kalpten dördüncü parmağa uzanan 'aşk damarı' anlamına gelen vena amoris'e inanırlardı. Bu yüzden çiftler arasında bağlayıcı bir rehin sembolüydü. Ancak daha sonra bu kültür Roma’ya ve Yunanistan’a geçmiştir.
Evlilik Yüzüğünün Evrim Geçirmesi
Ortaçağdan itibaren alyanslar değerli taşlarla süslenmeye başlandı. Ortaçağ Avrupalıları tutkuyu sembolize etmek için yakutları, gökleri sembolize etmek için safirleri ve azimli gücü sembolize etmek için elmasları kullandılar. Hem Roma fede hem de portre yüzükleri Ortaçağ Avrupa'sında popülerdi. 1600'lerde, fede motifleri, iki veya bazen üç, birbirine kenetlenen bantlı halkalar olan gimmel halkalarına dahil edilmeye başlandı. Nişan döneminde âşıkların her biri birer bant takardı. Düğün töreni sırasında damat, evlilik yüzüğü gelinin parmağına yerleştirdi ve alyansları uyumlu bir sette birleştirirdi. 1600'lerde, fede motifi, kalbi tutan bir çift eli gösteren Claddagh yüzüğüne dönüştü. Claddagh motifli gimmel yüzüklerde genellikle iki elle kenetlenmiş bir mücevher gösteren üçüncü bir orta bant bulunur. Şiir halkaları, Rönesans ve Elizabethan dönemlerinde popülerlik kazandı. Bu yüzüğün bandının içine veya dışına şiirle yazılmıştır.
Sömürge Amerika'daki püritenler, mücevherleri anlamsız buluyorlardı. Püriten kocalar bu nedenle eşlerine yüzük yerine yüksük verirdi. Gelinler yüksüklerini yeni evleri için giysi ve kumaş dikmek için kullandıktan sonra, yüzük yapmak için yüksüklerinin üst kısımlarını kesebiliyorlardı.
Evlilik yüzüğünün ve söz yüzüğünün iki ayrı yüzükler haline gelmesi
Ortaçağ İngiltere'sinde evlenmek son derece basitti. Çiftin tek yapması gereken, birbirlerine 'mevcut rızalarını' göstermeleriydi. Çoğu zaman, bu rıza, 'evlilik' adı verilen bir nesnenin verilmesi ve kabul edilmesi yoluyla ifade edildi ve bu 'evlilik' genellikle bir yüzüktü. Bu nedenle, bir 'düğün', bir erkeğin bir kadına bir yüzük teklif ettiği ve onu kabul ettiği bir törendi. Bu, 8. yüzyılda norm haline geldi. Ancak, düğünlerin meşruiyeti konusunda kafa karışıklığı yaygındı. Tanıkların ve din adamlarının düğünde bulunması gerekmediğinden, çiftlerden biri veya her ikisi daha sonra bir düğünün gerçekleştiğini inkar edebilir.
Nişan yüzükleri 1840'larda Amerika'da yer almaya başladı. Özellikle pırlanta söz konusu olduğunda, yüzüklerin etrafına yerleştirildiğinden kuyumcular çok sayıda pırlanta koymayı hedeflediler. 1950'li yıllarda alyanslar ticaret ve satışta büyük yer almaya başladı. 1980'li yıllara gelindiğinde, altın alyanslar düğünlerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğinden, sarı altın alyanslarda en çok aranan malzeme oldu. O zamandan beri aşk, bağlama ve evlilik sözleşmesini temsil etmek için binlerce evlilik yüzüğü kategorisi yapılmış, kullanılmış ve satılmıştır.
Hıristiyan evlilik törenleri
Avrupa Orta Çağları döneminde, Hıristiyan evlilik törenleri alyansları gelenek haline getirdi. Birçok erken dönem Hıristiyan yüzükleri, Kilise'nin öfkesini yakalayan ağır gravürler içeriyordu. Kilise, bu yüzükleri aşırı lüks olarak kınadı ve daha basitleştirilmiş stillerin benimsenmesine yol açtı. Grup sonunda bugün hala kullanılan sade alyanslarla doruğa ulaştı. Bununla birlikte, savurganlık, Rönesans döneminde gimmel halkaları ile bir tür geri dönüş yaptı.
QEN ALYANS yılların tecrübesiyle müşterilerine yüksek kaliteli hizmetleri sunmaktadır. Evliliğinizi bir adım daha ileri götürmek için QEN ALYANS’tan hizmet görebilirsiniz. Birçok evlilik yüzüğü ve söz/nişan yüzüğü kategorileri ile sizleri belkliyor!
Sıkça Sorulan Sorular
Evlilik yüzüğünü ilk kim icat etti?
Tarihteki ilk evlilik yüzüğünü Mısırlılar icat etmiştir. Daha sonra bu kültür Roma’ya ve Yunanistan’a geçmiştir.
Eski Mısırlılar ne zaman alyans takmaya başladılar?
Eski Mısırlıların MÖ 4000 yılına kadar alyans taktığına dair kanıtlar bulunmaktadır.
İlk alyanslar hangi malzemelerle yapılıyordu?
Eski çağlarda Mısırlılar alyansları Nil Nehri’nin etrafındaki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Evliliğin ve evlilik töreninin ayrılmaz parçası olan evlilik yüzüğü ilk olarak Mısır’da ortaya çıkmasıyla, daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Bağlılığın ve sembolün göstergesi olarak çiftlere yeni bir yol göstermektedir. Alyanslar diğer kültürlere aktarılmasıyla evrim geçirmiştir ve şimdiki dünyada yeni teknolojilerin etkisiyle ileri boyutta alyanslar yapılmaktadır. Mısır firavunlarıyla başlayan bu kültür bugün ortak kültür haline gelmiştir. Ancak ona verilen anlam toplumlar arasında farklılık taşımaktadır.